Ingyenes HPV oltás a belvárosi fiataloknak

2007. április 20.
  e-mail nyomtatás

Az V. kerületben élő 18 év alatti fiatalok HPV vírus elleni oltását átvállalja a helyi önkormányzat. A rendelet szerint háziorvosi ajánlással vehető igénybe a három részletből álló oltás-sorozat, mely egyébként közel 90 ezer forintba kerülne.

Belváros-Lipótváros önkormányzata az idei évtől többféle védőoltást is támogat, köztük a méhnyakrák kialakulásában leginkább szerepet játszó humán papilloma vírus elleni oltás-sorozatot. Az érintett 9-18 éves korosztály a háziorvos ajánlásával válik jogosulttá az ingyenes oltásra. Jelenleg mintegy ezer kerületi fiatalt érint az intézkedés, akiknek egy része már jelentkezett a háziorvosnál.

A méhnyakrák kiváltó okai között az esetek 99,7 százalékánál jelen van a Human Papilloma Vírus, de általában más ok is közrejátszik a betegség kialakulásában. A HPV fertőzést a szexuális élet megkezdése után bárki megkaphatja. Magyarországon évente nagyjából 1100 új méhnyakrákos esetet regisztrálnak, és 450-500 nő hal meg e betegség következtében.

A HPV nemcsak a méhnyakrákért felelős: az összes emberi daganat 6,1 százalékának hátterében jelen van - mondta el a Daganatok.hu-nak korábban Szentirmay Zoltán professzor, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A méhnyakrákon kívül hüvely-, szeméremtest-, szájüregi, gége-, garat-, nyelőcső- és hímvesszőrákok egy részét is ez okozza, sőt, legújabban kiderült, hogy az emlődaganatok egy részében is jelen van a vírus. Az oltás jelenleg 9-15 éves lányoknak és fiúknak, illetve 16-26 éves fiatal nőknek adható a méhnyakrák kivédésére, de várhatóan ki fogják terjeszteni az oltásban részesíthetők körét, és 45 éves korig kaphatják majd az emberek, hogy védelmet nyújtson például szájüregi fertőzés ellen is. A szájüregi rákok 40 százalékának, a garatrákok 35 százalékának, a gége-, és nyelőcsőrákok 25-30 százalékának hátterében jelen van a HPV fertőzés, igaz, hogy ezen terület daganatainak nagyobbik részét dohányzás illetve az alkohol okozza.

A HPV jellemzően szexuális érintkezéssel terjed, de például szülés közben az anya is átadhatja az újszülöttnek. Felmérések szerint a magyar nők 25 százaléka kap HPV fertőzést, de az esetek 90 százalékában ez magától megszűnik, és a fennmaradó 10 százalékból sem alakul ki feltétlenül daganat. A férfi lakosságról nincsenek megbízható adatok; becslések szerint nagyjából ugyancsak 25 százalékuk fertőződhet meg élete során, viszont nehezebben betegszenek meg, mert a nők nyálkahártyájába könnyeben behatol a vírus.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.