Daganatos gyerekek segítése - nem csak onkológiai centrumban

2007. június 2.
  e-mail nyomtatás

Szállóvendégek speciális adományaiból mintegy 2,5-4 millió forintos támogatást is kaphat a Bókay utcai gyermekklinikán működő alapítvány. Bár a közép-magyarországi régió gyermek-onkológiai centruma a Tűzoltó utcai klinika, a daganatos gyerekek műtéteit sok esetben a Bókay utcában, illetve más, speciális intézményekben végzik.

A Semmelweis Egyetem (SE) I. számú (Bókay utcai) Gyermekgyógyászati Klinikán kezelt gyerekek még jobb ellátásához járulhat hozzá 1 euroval minden vendég a Budapest Marriott Hotel most induló jótékonysági programjában. Az adományokat egy éven keresztül gyűjtik a klinikán működő Trautch András Olivér Alapítvány részére. A hotel képviselője a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy külföldi tapasztalatok alapján 2,5-4 millió forintos támogatásra számítanak. A későbbiekben évente további, szintén gyermekekhez kapcsolódó alapítványok segítését tervezik.

Az adományokból befolyt összeget a gyerekklinika a szülők benntartózkodási lehetőségének további javítására, a kórtermek komfortosítására, és a műszeres ellátottság növelésére kívánja fordítani. Elsősorban infúziós pumpák és a nővérek munkáját megkönnyítő, az alapvető életfunkciók figyelésére szolgáló monitorok beszerzését tervezik - derült ki a sajtótájékoztatón. A Trautch András Olivér Alapítvány a Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív ellátását, illetve a sebészeti beavatkozást és ezt követő intenzív betegellátást igénylő gyermekek ápolási körülményeinek segítésére jött létre 1988-ban.

Műtétek több helyen

Bár a Budapestet is magába foglaló régió gyermekonkológiai centruma a Tűzoltó utcai (azaz SE II. számú Gyermekgyógyászati) Klinika, a daganatos gyerekeken végzett sebészeti beavatkozások nem kizárólag ott folynak - tudta meg a Daganatok.hu Dr. Rényi Imre gyermekgyógyász-onkológustól, aki szaktanácsadóként részt vesz mindkét gyermekklinika munkájában.

Magyarországon évente mintegy 250-300 gyermek lesz daganatos, ezek egyharmadát idáig is ez a két klinika látta el - mondta el Rényi Imre. A daganatok sebészeti ellátása, és az azt követő intenzív ellátás rendkívül összetett feladat. A centrumként működő Tűzoltó utcai klinikán dolgozó sebészek az I.számú Gyermekklinika sebészeti osztályának munkatársaival szorosan együttműködnek a daganatos betegek ellátásában.. Emiatt gyermeksebészeti munkacsoportot hoztak létre a két gyermekklinika sebészeiből. Ez a csoport állandó kapcsolatot tart fenn a klinikák onkológusaival és radiológusaival, illetve sok esetben az idegsebészet vezető képviselőivel. A két klinikán évente nagyjából 15 lágyrésztumort operálnak, 15 vesedaganatot, 20-25 neuroblastomát (perifériás idegrendszeri tumort). Ezen felül műtenek májdaganatos gyerekeket, sok esetben van szükség biopsziára, nyirokcsomó-eltávolításra; limfómák esetén például a diagnózis is csak műtéti beavatkozással állítható fel.

Speciális ellátást igényelnek az agytumorok - ezek operációit Budapesten az Országos Idegsebészeti Intézetben, vidéken pedig a szegedi, a debreceni, illetve a győri idegsebészeti osztályokon végzik. Gyermek-agydaganatos esetből mintegy 70 fordul elő évente, és ezek legnagyobb része műtétre kerül. Maximum az esetek 10 százalékában nem lehet szó azonnali operációról. Csak a műtétek után adható pontos diagnózis, ez alapján derül ki, hogy pontosan milyen kezelést igényel a beteg. Az idegklinikán végzett operáció után néhány nappal a gyerekeket általában már a Tűzoltó utcai centrum megfelelő osztályán látják el - a kemoterápiát viszonylag hamar el kell kezdeni, ami után sugárkezelésre is szükség van az első négy-hat hét után - magyarázta Rényi Imre.

A csontdaganatok szintén speciális feladatot igénylő operációit az Ortopédiai Klinikán végzik. Rényi Imre elmondása szerint ezen a területen hatalmas fejlődés tapasztalható - míg régen nagyon sok esetben került sor amputációra, most a beavatkozások 80 százaléka szervmegtartó műtét.

Az átszervezésekkel az eddigi kettő helyett négy osztály fog működni a Tűzoltó utcai onkológiai centrumban. Az egyik osztály speciális daganatok ellátására szakosodott: csontdaganatokkal, lágyrészdaganatokkal, vesedaganatokkal és szemészeti daganatokkal foglalkoznak. Egy másik osztályon végzik az agydaganatos gyerekek kezelése mellett a neuroblastomás és májdaganatos betegek ellátását. A harmadik osztály a limfómás és leukémiás esetekre specializálódott. Emellett hamarosan elindul egy külföldön néhol már működő, úgynevezett "egynapos onkológia" osztály. Itt végezhetik azoknak a gyerekeknek a kemoterápiás ellátását, akiknek nincs szükségük hosszabb kezelési programra, a kezelés napján hazabocsájthatók. Rényi Imre elmondása szerint a gyerekkori onkológiában jellemzően hosszadalmas és nagy dózisú, intenzív kezeléseket kell alkalmazni, de ettől függetlenül várhatóan sokan fognak megfordulni az egynapos osztályon is kezelésük során - tehermentesítve a többi osztály munkáját.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.