Újabb remény a leukémiás gyermekeknek

2007. június 22.
  e-mail nyomtatás

A Semmelweis Egyetem orvosai genetikai kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy olyan beavatkozásokkal érjék el a leukémiás gyermekek felépülését, amely hosszú távon sem okoz mellékhatásokat.

A leukémiából és csontdaganatból felgyógyult gyermekek többsége a radikális kezelés következtében életveszélyes szívproblémákkal, korai érelmeszesedéssel vagy vesekárosodással szembesül - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Genetikai Intézetének tudományos munkatársa.

Erdélyi Dániel hozzátette: kutatásokat végeznek a gyógyszerek mellékhatásainak és a beteg genetikai hajlamainak összefüggéséről, és az eredmények lehetővé teszik a daganatos gyermekek túlélését javító személyre szabott kezeléseket.

Az orvosok 650 leukémiás és 70 csontdaganatos gyermeket vontak be a kutatásba.

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint ezek segítséget nyújthatnak majd ahhoz, hogy olyan terápiát alkalmazzanak, amelyek néhány évtizeddel később sem okoznak súlyos mellékhatásokat.

Erdélyi Dániel elmondta: manapság a leukémiás gyermekek túlélési esélye jó, háromnegyedük felépül a betegségből.

Fontos azonban, hogy a néhány évtizeddel később jelentkező vese-, szívizom- vagy hasnyálmirigy-problémákat is megelőzzék náluk.

A részletekről hallgassa meg az InfoRádió interjúját!

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.