Rák Világnap - Fókuszban a vastag- és végbélrák

2008. február 5.
  e-mail nyomtatás

Kiemelten a vastag- és végbélrákos betegek helyzetéről, kezelési lehetőségeikről, emellett a rák ellenes hazai és nemzetközi küzdelemről, a környezeti tényezők szerepéről, a szűrésekről, a betegek megfelelő étrendjének fontosságáról tartottak előadásokat 2008. február 4-én, a Rák Világnapja alkalmából rendezett eseményen. Részletes összefoglaló a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvényéről.

Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a nyolcadik éve megrendezett hazai Rák Világnapon a rák ellenes harc legfontosabb eszközének az összefogást nevezte. Erről szól a február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánító Párizsi Charta is, melyből a rendezvényen Hámori Ildikó színművésznő részleteket olvasott fel. (Olvassa el a legfontosabb gondolatokat a Párizsi Charta-ból!)

Prof. Dr. Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a daganatos betegség komplex biológiai folyamat, a megelőzéshez, a diagnosztizáláshoz, a kezeléshez, a rehabilitációhoz szövetségre van szükség. E szövetségben részt kell vennie a kutatóknak, az orvosoknak, a civil szerveteknek, a betegeknek, az iparnak és a médiának is. A MOT fő feladata a legújabb kutatási eredményeket lefordítani a közvetlen betegellátásra, és fordítva: visszaigazolni a gyakorlatban alkalmazott eredményeket a kutatás segítésére. A professzor azt is lényegesnek nevezte, hogy a társadalom tudjon az evidenciákon alapuló kezelésekről, azokról, amik bizonyítottan segítik a daganatos beteg gyógyulását. A tendenciákról szólva Szentirmay Zoltán örömét fejezte ki, hogy számos daganattípusban a betegségek előfordulási gyakoriságának növekedése megállt, sőt, kis csökkenés mutatkozik. Az évente felfedezett 56-60 ezer rákos beteg közel fele a Nemzeti Rákellenes Program eredményeként meggyógyítható.

Az eseményen röviden felszólalt Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója is. A meghívottak üdvözölték, hogy képviseltetik magukat a beteg ellátásában kulcsszerepet játszó háziorvosok, hiszen az ő ítéletük, előzetes diagnózisuk - hogy hová küldik tovább a beteget - sorsdöntő lehet. Balogh Sándor azt a sajnálatos tényt emelte ki, hogy míg a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás az utóbbi években jelentősen csökkent, a rákhalálozásokról ugyanez nem mondható el, ott inkább stagnálás figyelhető meg.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az idei világnap fő témájával, a vastag- és végbélrákkal kapcsolatban a szűrések bevezetésének fontosságáról beszélt. Tragikusnak nevezte, hogy a modellszűrések sikeressége ellenére máig nem vezették be a populáció szintű szűrést. Ezt a módszerrel kapcsolatos viták akadályozták leginkább, holott rendelkezésre áll egy a szakemberek által hatékonynak talált módszer: egy ún. székletteszt, mely a székletből nyert vért vizsgálja, és nagy pontossággal mutatja, ha elváltozás van a szervezetben. A szűréseken kívül rendkívüli lehetőség a méhnyakrákos esetek nagy részét megelőzni képes HPV vakcina, illetve egy a Hepatitis B, C vírus elleni hatóanyag, ami a professzor szerint hamarosan bekerül a mindennapi gyakorlatba, és segítségével a primer májrákos esetek egy része megelőzhetővé válik.

Kásler Miklós elmondta, a mai diagnosztikai lehetőségek olyan információ özönt adnak, melyekkel kapcsolatban az marad a kérdés, hogy hogy tudjuk azokat feldolgozni, beépíteni a terápiába. Az onkológiai kezelés centrumokba való szervezésével kapcsolatban kiemelte, hogy a daganatos betegek kezelésénél nem az kell legyen a fő szempont, hogy perceken belül megkezdjék a terápiát és a "szomszéd utcában" legyen az ellátóhely, hanem hogy olyan "comprehensive", "mindentudó" rákcentrumok jöjjenek létre, amik emberi léptékkel elérhetők, és a betegeket magas színvonalon tudják ellátni. Ezzel kapcsolatban hozzátette: "a betegérdekek maximális preferálására van szükség, az egyéni érdekekről le kell mondani". (Hallgassa meg az előadást!)

Dobi Bálint, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese a környezeti tényezők egészségkárosító hatásáról tartott részletes előadást. Ma már széles körben ismert tény, hogy a környezeti tényezők az egészségi állapotot mintegy 19 százlékban határozzák meg, de azt kevesebben tudják, hogy a gyerekeknél - mivel anyagcseréjük sokkal intenzívebb - ugyanez az arány 30 százalék feletti. (Hallgassa meg az előadást!)

Budai András országos szűrési koordinátor a szervezett szűrések helyzetét foglalta össze, kiemelve, hogy a Magyarországon évente előforduló 135 ezer haláleset negyede rákbetegség miatt következik be. Budai András beszámolt róla, hogy januártól a meglévő országos emlő- és méhnyakrák-, valamint a - sajnos egyelőre csak modellkísérletként létező - vastag- és végbélrák szűrés mellett elindul a szájüregi rákok szűrésének modellprogramja is.

Dobolyi László, a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke a vastag- és végbélrák szűréséről döbbenetes információkat közölt a hallgatósággal: úgy tudja, a 2008-as évben az egészségügyi kormányzat nem különített el pénzt e betegség szűrésére. (Erről szóló részletes írásunk: "Nulla forint vastag- és végbélrák szűrésre 2008-ban") A civil szervezet elnöke a betegségben érintettként első kézből számolt be a vastag- és végbélrákosokat leginkább aggasztó problémákról. (Hallgassa meg az előadást!)

Hámori Ildikó színművésznő felolvasta a Brüsszeli Kiáltványt, mely a vastag- és végbélrák ellenes küzdelem érdekében nemzetközi összefogásra szólít fel.

Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa a már több ráktípus kezelésében alkalmazott célzott terápiás kezelés, az érképződés gátlás jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, a vastag- és végbélrák kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a fejlődés. Ma már gyógyszerrel, célzott onkológiai kezeléssel képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni, ugyanis, ha a daganat érellátását gátoljuk, a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd.

2006 óta Magyarországon is elérhető az onkológiai centrumokban az infúziós formában adagolandó daganatos érképződést gátló kezelés az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára, a betegség kezelésére elsőként választandó, azaz elsővonalbeli kezelésként alkalmazva. 2008 februárjától ez a gyógyszer szélesebb körben alkalmazható, már nemcsak elsővonalbeli, hanem másodvonalbeli kezelésként is törzskönyvezésre került, tehát második kezelésként alkalmazhatja az onkológus. Ezáltal több beteg kezelésében játszhat szerepet ez a gyógyszer. Szintén februártól, egy gyakran alkalmazott vénás gyógyszerrel egyenértékű, de tabletta formájában szedhető készítmény kombinációs kezelése is lehetővé vált, ami a fenti érképződést gátló gyógyszerrel együtt is adható. Mindezekkel a változásokkal a betegek egy kényelmesebb, betegközpontú és hatékony kezelést kaphatnak, ami óriási előrelépést jelent a vastag és végbélrák gyógyításában. (Olvassa el Célzott daganatterápiákról szóló összeállításunkat! Hallgassa meg Prof. Dr. Láng István előadását!)

Henter Izabella dietetikus a rákbetegeknek szóló speciális étkezési tanácsokról tartott előadást. A táplálkozásnak jelentős szerepe van a megelőzésben is, de betegként, főképp a szervezetet megterhelő kezelések alatt kulcsfontosságú a megfelelő étrend. (Olvassa el Henter Izabella "Tanácsok a daganatos beteg táplálásához" című összeállítását oldalunkon! Hallgassa meg a Rák Világnapján tartott előadását!)

A Rák Világnapon elhangzott összes előadás teljes anyaga meghallgatható a Vital Rádió honlapján.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.