A C-vitamin és a rákterápiák

Megosztás:

Az általános egészségi állapot fenntartásában fontos C-vitamin csökkentheti a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát. Nincs bizonyíték arra, hogy a nagy dózisú C-vitamin hatásos a rák kezelésében.

 A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne "saját maga is tenni valamit" a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

A C-vitamin ismert antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy reakcióba lép, és semlegesíti az olyan szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak. Fontos számos alapvető molekula termeléséhez, a fehérjéket is beleértve. A C-vitamin jelentős szerepet játszik a kollagén - a bőr fő szerkezeti fehérjéje - képződésében, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást. Mivel a szervezet nem tudja szintetizálni a C-vitamint, azt külső forrásokból kell nyerni. A tudósok emellett úgy gondolják, hogy a C-vitamin segítheti a gyulladás csökkentését. Mindemellett a C-vitamin sok kemoterápiás gyógyszer hatékonyságát csökkentheti, ezért a betegek konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt C-vitamint alkalmaznának!

Alkalmazási területek

  • Asztma kezelése
    Néhány klinikai vizsgálatban tesztelték a C-vitamin rövid távú hatékonyságát a testmozgás által előidézett asztma ellen, de a kísérletek ellentmondó eredményeket hoztak. Egy rövid klinikai vizsgálat megállapította, hogy a C-vitamin elősegíti a légszennyezés okozta asztma elleni védelmet.

  • Sportteljesítmény javítása
    A klinikai vizsgálatok általánosságban mérsékelt hatásosságot mutatnak, az izomfájdalom csökkentését is beleértve.

  • Nátha és felső légúti fertőzések megelőzése és kezelése
    Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a nagy dózisú C-vitamin (~ 3 g / nap) nem gátolja meg a nátha és egyéb felső légúti fertőzések kialakulását, de csökkentheti a tünetek időtartamát és súlyosságát.

  • Rák megelőzése és kezelése
    A daganatos betegeken végzett klinikai vizsgálatok nem mutatták ki, hogy a nagy dózisú C-vitamin jótékony hatású lenne. A C-vitamin számos kemoterápiás gyógyszer hatékonyságát csökkentheti.

  • Szívbetegségek kezelése
    Összefüggést találtak a C-vitamin nagy mértékű bevitele és a szívbetegségek csökkent kockázata között. Ugyanakkor a klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy a C-vitamin nem segít a szívbetegségek megelőzésében.

  • Szürkehályog kezelése
    Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az antioxidáns-bevitel nem befolyásolja a szürkehályog kifejlődését vagy a korhoz kötődő látásképesség-vesztést.

  • Magas vérnyomás csökkentése
    A klinikai vizsgálatok támogatják a vitamin használatát.

  • Parkinson-kór kezelése
    Egy tanulmány 10 évvel ezelőtt azt mutatta ki, hogy a C és E vitaminok lassítják a Parkinson-kór előrehaladását, de további vizsgálatokra van szükség ezen eredmények alátámasztásához.

  • Sebgyógyulás javítása
    Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az intravénás C-vitamin bevitel jótékony hatással van a súlyosan megégett betegekre. Más klinikai vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak a C-vitamin használatára vonatkozóan a fekély és más sebek esetében. Mint ismeretes, a C-vitamin hiánya lassítja a sebek gyógyulását.

Rákkezeléssel kapcsolatos kutatási eredmények

Egy 1979-es klinikai vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a nagy dózisú, szájon át adagolt C-vitamin hatékony lehet-e az előrehaladott rák kezelésében. Százhuszonhárom, előrehaladott betegségben szenvedő, a kutatás korábbi terápiájára nem reagáló beteget választottak ki véletlenszerűen, akik 10 grammos C-vitamin, illetve placebo tablettát szedtek. A vizsgálat végén a C-vitamint szedő betegek között ugyanaz volt az átlagos túlélési idő (7 hét), mint a placebót szedő betegeknél. Tüneteik és teljesítményük szintén hasonlóan alakult, ami azt mutatja, hogy a nagy dózisú C-vitamin nem hatékony az előrehaladott rák kezelésében.

Egy másik, 1985-ös klinikai kísérlet során megvizsgálták azt az elképzelést, miszerint a nagy dózisú, szájon át bejuttatott C-vitamin alkalmas a rák kezelésére. Száz, jó állapotban lévő, előrehaladott vastag-, illetve végbélrákban szenvedő beteget - akik előzőleg nem kaptak kemoterápiás kezelést - véletlenszerűen kiválasztottak, hogy naponta 10 gramm C-vitamint, illetve placebo tablettát szedjenek. Az alanyok addig folytatták ezt a terápiát, amíg a daganatuk nem nőtt, vagy amíg már nem voltak képesek szájon át gyógyszert bevenni. A C-vitamint és a placebot szedő betegek között nem volt jelentős különbség a betegség előrehaladását és a túlélést illetően, és egyik C-vitamint szedő betegnél sem tapasztalták a tumor visszafejlődését. Ezek az eredmények tovább cáfolják azt a feltételezést, hogy a nagy dózisú C-vitamin alkamazható a rák kezelésére.

Tizennégy klinikai vizsgálat összefoglalásából az tűnik ki, hogy az antioxidánsok - a béta karotin, a C, A és E-vitaminok - fogyasztása nem előzi meg az emésztőrendszeri daganatok kialakulását, sőt, a halálozási arányok akár emelkedhetnek is.

Figyelmeztetések

  • A C-vitamint az FDA (amerikai gyógyszerügyi hivatal) étrend-kiegészítőnek minősítette. A biztonsági és gyártási előírások éppen ezért nem hasonlíthatók a törzskönyvezett gyógyszerekéhez. (A C-vitamin Magyarországon sem gyógyszer - a szerk. megj.)

  • A nagy dózisú C-vitamin-pótlás megváltoztathatja a vizelet glükóz szintjét, és a ál-negatív székletvér vizsgálati eredményt okozhat.

  • A nagy dózisú C-vitamin fogyasztás rézhiányhoz vezethet.

  • A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, szállítását és tárolását.

Ellenjavallat

Nem ajánlott mesterséges C-vitamin készítmény fogyasztása, ha

  • Ön visszatérő vesekőtől szenved

  • Vese károsodása vagy krónikus hemodialízise van

  • Hemochromatosise (vasraktározási betegsége) van. (A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, szállítását és tárolását a szervezetben.)

  • G6PDH (glükóz-6-dehidrogenáz) hiánya van

  • Ön sugárkezelés vagy kemoterápia alatt álló daganatos beteg. (Ezek a terápiák a szabad gyököket használják a rákos sejtek elpusztítására, és a C-vitamin vagy más antioxidánsok semlegesíthetik ezeket a szabad gyököket, és csökkenthetik a hatásukat).

Lehetséges mellékhatások

  • Hányinger

  • Hasmenés

  • Gyomorgörcs

  • Alacsony vércukorszint és alacsony vérnyomás fordulhat elő több mint 1 gramm szedése esetén.

  • Azoknál a betegeknél, akiknek kórtörténetében vesekő szerepel, fokozott vesekő képződés léphet fel. Ez akut veseelégtelenséghez vezethet.

  • A G6PDH hiányos betegeknél - nagy adag esetében - hemolitikus anémia (vörös vérsejtek szakadása) fordulhat elő.

  • A rágótabletták túlzott fogyasztása lebonthatja a fogzománcot, növelve a fogak eróziójának és szuvasodásának kockázatát.

Fontos!

Közelmúltbeli laboratóriumi és állatkísérletek arra utalnak, hogy a rákos sejtek hajlanak a C-vitamin felvételére. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a nagy dózisú C-vitamin káros lehet az olyan daganatos betegeknél, akik sugár- vagy kemoterápiában vesznek részt.

Viták folynak arról, hogy az antioxidánsok - mint például a C-vitamin - csökkentik, illetve semlegesítik-e a kemoterápia és a sugárkezelés hatásait. Ezek a terápiák ugyanis úgy "működnek", hogy szabad gyököket hoznak létre, amelyek megölik a ráksejteket. Egyes kutatók szerint a magas antioxidáns szint képes semlegesíteni ezeket a szabad gyököket is, és ezzel gyakorlatilag "megvédi" a daganatos sejteket a kezelésektől. Így végső soron a vitamin nem csak az egészséges sejteket védelmezi, hanem magát a daganatot is. Az antioxidánsokkal kapcsolatosan máig rengeteg a tisztázatlan kérdés, ezért azok a betegek, akik bármilyen antioxidánsból az ajánlott napi bevitelnél többet szeretnének szedni, konzultáljanak kezelőorvosukkal.

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével készült, a honlapjukon szereplő összeállítás 2009 február 3-án frissített változata alapján. Lektorálta: Dr. Géczi Lajos, Országos Onkológiai Intézet. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69413.cfm

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.