Ingyenes otthonápolás szondatáplált betegeknek

Megosztás:

Ha a szervezet számára szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat a beteg nem tudja elfogyasztani, felmerülhet a táplálás hagyományostól eltérő módja, a szondatáplálás. Összeállításunkból kiderül, mire való és hogyan működik a szondatáplálás, hogyan igényelhetők az ehhez szükséges eszközök és az ingyenes szakápolás.

A tápanyaghiány veszélyei

A táplálásterápia célja, hogy a szervezet számára a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat és energiát biztosítani tudjuk. Ennek hiányában alultápláltság alakul ki, ami igen gyakori velejárója a daganatos betegségeknek. Alultápláltság esetén a tápanyagok bevitele nem a szükségleteknek megfelelő, az energia, fehérje vagy egyéb tápanyagok hiánya károsítja a szervezet működését és rontja a gyógyulás esélyét. Magyarországon a kórházakba kerülő betegek 41 százaléka (majdnem minden második beteg!) veszélyeztetett alultápláltság szempontjából, a daganatos betegek között ez az arány még magasabb (három betegből kettő veszélyeztetett).

Hogyan segít a szondatáplálás?

A szondatáplálás során a gyógytápszert egy eszköz (szonda) segítségével juttatják be a gyomorba vagy a bélrendszerbe, ami természetesen nem zárja ki azt, hogy a beteg szájon át is táplálkozzon. Erre a táplálási módra az esetek egy részében csak átmenetileg van szükség és az állapot javulásával az eszköz eltávolítható.

Amennyiben a beteg már nem tudja a szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat elfogyasztani szájon át, mindenképp forduljon kezelőorvosához! Ha szükségesnek ítélik a szondatáplálást, fontos, hogy azt időben kezdjék el! Így számos szövődmény elkerülhető, és az erőnlét fenntartásával a gyógyulás is könnyebb, gyorsabb lesz.

A szondatáplálásról többet megtudhat itt: www.szondataplalas.hu

Mikor gondoljon arra, hogy szondatáplálásra szorulhat?

  • Ha rövid időn belül (3-6 hónap), szándékos fogyókúra nélkül testtömegéből 5-10 százalékot veszít (pl. 70kg-os beteg 1 hónap alatt 4 kg-ot fogy), és

  • Ha nyelési problémája van vagy nyelésképtelen.

  • Ha nehezen tud táplálkozni és 5-7 napnál hosszabb ideig az addig megszokott ételeiből kevesebb, mint fél adagot tud csak megenni.

Személyre szabott szondatáplálás természetes tápanyagokkal

A speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek természetes alapanyagokból készülnek és tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, olyan arányban és mennyiségben, hogy azok egymás felszívódását és hasznosulását segítsék. A szondatáplált betegek táplálása leggyakrabban akkor ideális, ha a gyógytápszer magas energia-, fehérje- és rosttartalmú, hasonlóan a normál ételekhez. Különböző gyógytápszerek kombinációjával mindig a beteg szükségleteinek leginkább megfelelő táplálás biztosítható.

Otthoni szondatáplálás hazánkban

Ingyenes otthonápolási szolgálat alakult 1999-ben az otthon tartózkodó szondatáplált betegek számára. Az ország minden megyéjében speciálisan képzett ápolók biztosítanak folyamatos gondozást. Céljuk, hogy a betegeket jó erőbe hozzák és javítsák az életminőséget, amíg a beteg szondán keresztül táplálkozik és segítségre szorul.

A szakápolók nagy kórházi rutinnal és elméleti szaktudással rendelkeznek. Munkájuk megkezdésekor "speciális alapozó" képzésben részesülnek, mely felkészíti őket az otthoni szondatáplálásra és annak betanítására. Egységes szakmai irányelvek mentén minden beteg ugyanolyan minőségű szakmai ellátásban részesül, függetlenül attól, hogy az ország mely területén él. A betegek a szolgáltatást térítésmentesen vehetik igénybe.

Az otthonápoló tevékenysége

A szakápolók a beteg adatainak lejelentésétől számított 48 órán belül felkeresik a pácienst otthonában és tartják vele a kapcsolatot, amíg szondatáplálásra van szüksége. Az első héten háromszor, a harmadik hónap végéig kéthetente, a negyedik hónaptól pedig a teljes önellátásig havonta látogatják a betegeket. Probléma esetén telefonon is igényelhetik az ápoló segítségét, illetve, ha indokolt, kérhetnek rendkívüli látogatást is.

Az otthonápoló tevékenysége az alábbiakra terjed ki:

1. Tápláltsági állapot felmérése

Első alkalommal felmérik a beteg tápláltsági állapotát a kórelőzmény és a mért adatok alapján (jelenlegi testsúly, ideális testsúly, eddigi táplálkozása, étvágy). Ennek ismeretében a beteggel és kezelőorvosával közösen felépítik a betegségének megfelelő táplálásterápiát (energia- és tápanyagszükséglet meghatározása).

2. Gondozás, oktatás

Az otthonápolási szolgálat kizárólag a szondatápláláshoz kapcsolódó ápolási tevékenységeket végez (szonda és PEG gondozást, szükség esetén szonda cseréjét, eltávolítását, oktatást) kidolgozott protokollok szerint. Nem tartozik feladatkörébe az egyéb ápolási tevékenységek ellátása.

Az első viziten mindent az ápoló végez, a második alkalommal a családdal közösen dolgozik az ápoló, majd a harmadik alkalomtól a család önállóan végzi a szondatáplálást. A betegek írásos anyagot is kapnak már az első találkozáskor, melyben gyakorlati és életvezetési tanácsokat olvashatnak, megismerkedhetnek más szondán keresztül táplálkozó betegek tapasztalataival.

3. Szövődmények kialakulásának megelőzése

Az otthoni szondatáplálás közben emésztőszerv-rendszeri szövődmények jelentkezhetnek. Ennek kiváltó oka leggyakrabban az alapbetegség, illetve az annak kezelésére alkalmazott kemoterápia, sugárkezelés, antibiotikumok, stb.

A tápszer és a szondatáplálás következtében esetlegesen kialakuló szövődmények az esetek többségében megelőzhetők, illetve azok veszélye nagy mértékben csökkenthető, ha időben és megfelelő segítséggel kezdik el a szondatáplálást. Az ápolók megtanítják a betegeket illetve a hozzátartozókat a szondatáplálás szabályainak gondos betartására, hogy a potenciális veszélyeket elkerülhessék.

4. Szondatápláláshoz szükséges eszközök beszerzése

Az ápolók segítséget nyújtanak a szondatápláláshoz szükséges eszközök beszerzésében is. Az otthonápolási szolgálat gondozásába került betegek részére a szolgálat szükség esetén táplálópumpát díjmentesen kölcsönöz.

Kapcsolatfelvétel

A szolgálat helyi tarifával hívható a 06-40-393-393 telefonszámon. Itt egy dietetikus szakember felveszi a beteg adatait, továbbítja azokat az ápolónak és koordinálja a kapcsolatukat. Emellett táplálkozási és gyakorlati tanácsokat ad a betegnek és hozzátartozójának az ápoló megérkezéséig.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.