Rákkutatót díjazott a Magyar Szabadalmi Hivatal

2007. március 23.

A Magyar Szabadalmi Hivatal egyik idei díjazottja a bizonyítottan daganatellenes hatású, speciális eljárással készülő búzacsíra kivonat kifejlesztője, dr. Hidvégi Máté biológus-mérnök, c. egyetemi tanár. A díjakat a március 15-i ünnephez kapcsolódóan adta át Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára.

Hidvégi Máté tíz magyar szabadalmi bejelentésben szerepel feltalálóként. Legismertebb eredménye, amelyet több kutató-feltaláló társával együtt dolgozott ki, a daganatos betegek kiegészítő kezelésére szolgáló, úgynevezett fermentált búzacsíra kivonatból készülő speciális tápszer, az Avemar. Az 1993-ban kifejlesztett szerről bebizonyosodott, hogy jelentős mértékben javítja a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tápszer hatásmechanizmusával kapcsolatosan a mai napig mintegy tíz, jól definiált daganatellenes hatást írtak le. Igazolást nyert, hogy daganatgátló hatása kivételesen széles spektrumú. A szabadalmazott készítmény a világ tíz országában van jelen. Az Amerikai Egyesült Államokban 2006-ban elnyerte a NutrAward díjat, amelyet létesítése óta először ítélték oda európai innovációnak.

Hidvégi Máté diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, amelynek később oktatója is volt a Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszéken. Több éven át a gabonaiparban dolgozott, két évet Kanadában töltött e témakör kutatójaként. E munkájához fűződik a számos országban szabadalommal védett, gyógynövény-kivonatot tartalmazó, az emelkedett vérkoleszterin- ill. trigliceridszint csökkentésére, az érelmeszesedési folyamat lassítására alkalmazható gyógyhatású készítmény, az Esterin.

A Jedlik Ányos-díjat 1996-ban alapította az ipari és kereskedelmi miniszter a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

Olvassa el a Népszabadság írását a feltalálóról!


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070323-rakkutatot-dijazott-a-magyar-szabadalmi-hivatal