Ingyenes HPV oltás a belvárosi fiataloknak

2007. április 20.

Az V. kerületben élő 18 év alatti fiatalok HPV vírus elleni oltását átvállalja a helyi önkormányzat. A rendelet szerint háziorvosi ajánlással vehető igénybe a három részletből álló oltás-sorozat, mely egyébként közel 90 ezer forintba kerülne.

Belváros-Lipótváros önkormányzata az idei évtől többféle védőoltást is támogat, köztük a méhnyakrák kialakulásában leginkább szerepet játszó humán papilloma vírus elleni oltás-sorozatot. Az érintett 9-18 éves korosztály a háziorvos ajánlásával válik jogosulttá az ingyenes oltásra. Jelenleg mintegy ezer kerületi fiatalt érint az intézkedés, akiknek egy része már jelentkezett a háziorvosnál.

A méhnyakrák kiváltó okai között az esetek 99,7 százalékánál jelen van a Human Papilloma Vírus, de általában más ok is közrejátszik a betegség kialakulásában. A HPV fertőzést a szexuális élet megkezdése után bárki megkaphatja. Magyarországon évente nagyjából 1100 új méhnyakrákos esetet regisztrálnak, és 450-500 nő hal meg e betegség következtében.

A HPV nemcsak a méhnyakrákért felelős: az összes emberi daganat 6,1 százalékának hátterében jelen van - mondta el a Daganatok.hu-nak korábban Szentirmay Zoltán professzor, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A méhnyakrákon kívül hüvely-, szeméremtest-, szájüregi, gége-, garat-, nyelőcső- és hímvesszőrákok egy részét is ez okozza, sőt, legújabban kiderült, hogy az emlődaganatok egy részében is jelen van a vírus. Az oltás jelenleg 9-15 éves lányoknak és fiúknak, illetve 16-26 éves fiatal nőknek adható a méhnyakrák kivédésére, de várhatóan ki fogják terjeszteni az oltásban részesíthetők körét, és 45 éves korig kaphatják majd az emberek, hogy védelmet nyújtson például szájüregi fertőzés ellen is. A szájüregi rákok 40 százalékának, a garatrákok 35 százalékának, a gége-, és nyelőcsőrákok 25-30 százalékának hátterében jelen van a HPV fertőzés, igaz, hogy ezen terület daganatainak nagyobbik részét dohányzás illetve az alkohol okozza.

A HPV jellemzően szexuális érintkezéssel terjed, de például szülés közben az anya is átadhatja az újszülöttnek. Felmérések szerint a magyar nők 25 százaléka kap HPV fertőzést, de az esetek 90 százalékában ez magától megszűnik, és a fennmaradó 10 százalékból sem alakul ki feltétlenül daganat. A férfi lakosságról nincsenek megbízható adatok; becslések szerint nagyjából ugyancsak 25 százalékuk fertőződhet meg élete során, viszont nehezebben betegszenek meg, mert a nők nyálkahártyájába könnyeben behatol a vírus.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070420-ingyenes-hpv-oltas-a-belvarosi-fiataloknak