Újabb remény a leukémiás gyermekeknek

2007. június 22.

A Semmelweis Egyetem orvosai genetikai kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy olyan beavatkozásokkal érjék el a leukémiás gyermekek felépülését, amely hosszú távon sem okoz mellékhatásokat.

A leukémiából és csontdaganatból felgyógyult gyermekek többsége a radikális kezelés következtében életveszélyes szívproblémákkal, korai érelmeszesedéssel vagy vesekárosodással szembesül - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Genetikai Intézetének tudományos munkatársa.

Erdélyi Dániel hozzátette: kutatásokat végeznek a gyógyszerek mellékhatásainak és a beteg genetikai hajlamainak összefüggéséről, és az eredmények lehetővé teszik a daganatos gyermekek túlélését javító személyre szabott kezeléseket.

Az orvosok 650 leukémiás és 70 csontdaganatos gyermeket vontak be a kutatásba.

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint ezek segítséget nyújthatnak majd ahhoz, hogy olyan terápiát alkalmazzanak, amelyek néhány évtizeddel később sem okoznak súlyos mellékhatásokat.

Erdélyi Dániel elmondta: manapság a leukémiás gyermekek túlélési esélye jó, háromnegyedük felépül a betegségből.

Fontos azonban, hogy a néhány évtizeddel később jelentkező vese-, szívizom- vagy hasnyálmirigy-problémákat is megelőzzék náluk.

A részletekről hallgassa meg az InfoRádió interjúját!


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070622-ujabb-remeny-a-leukemias-gyermekeknek