Daganatos gyerekek segítése - nem csak onkológiai centrumban

2007. június 2.

Szállóvendégek speciális adományaiból mintegy 2,5-4 millió forintos támogatást is kaphat a Bókay utcai gyermekklinikán működő alapítvány. Bár a közép-magyarországi régió gyermek-onkológiai centruma a Tűzoltó utcai klinika, a daganatos gyerekek műtéteit sok esetben a Bókay utcában, illetve más, speciális intézményekben végzik.

A Semmelweis Egyetem (SE) I. számú (Bókay utcai) Gyermekgyógyászati Klinikán kezelt gyerekek még jobb ellátásához járulhat hozzá 1 euroval minden vendég a Budapest Marriott Hotel most induló jótékonysági programjában. Az adományokat egy éven keresztül gyűjtik a klinikán működő Trautch András Olivér Alapítvány részére. A hotel képviselője a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy külföldi tapasztalatok alapján 2,5-4 millió forintos támogatásra számítanak. A későbbiekben évente további, szintén gyermekekhez kapcsolódó alapítványok segítését tervezik.

Az adományokból befolyt összeget a gyerekklinika a szülők benntartózkodási lehetőségének további javítására, a kórtermek komfortosítására, és a műszeres ellátottság növelésére kívánja fordítani. Elsősorban infúziós pumpák és a nővérek munkáját megkönnyítő, az alapvető életfunkciók figyelésére szolgáló monitorok beszerzését tervezik - derült ki a sajtótájékoztatón. A Trautch András Olivér Alapítvány a Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív ellátását, illetve a sebészeti beavatkozást és ezt követő intenzív betegellátást igénylő gyermekek ápolási körülményeinek segítésére jött létre 1988-ban.

Műtétek több helyen

Bár a Budapestet is magába foglaló régió gyermekonkológiai centruma a Tűzoltó utcai (azaz SE II. számú Gyermekgyógyászati) Klinika, a daganatos gyerekeken végzett sebészeti beavatkozások nem kizárólag ott folynak - tudta meg a Daganatok.hu Dr. Rényi Imre gyermekgyógyász-onkológustól, aki szaktanácsadóként részt vesz mindkét gyermekklinika munkájában.

Magyarországon évente mintegy 250-300 gyermek lesz daganatos, ezek egyharmadát idáig is ez a két klinika látta el - mondta el Rényi Imre. A daganatok sebészeti ellátása, és az azt követő intenzív ellátás rendkívül összetett feladat. A centrumként működő Tűzoltó utcai klinikán dolgozó sebészek az I.számú Gyermekklinika sebészeti osztályának munkatársaival szorosan együttműködnek a daganatos betegek ellátásában.. Emiatt gyermeksebészeti munkacsoportot hoztak létre a két gyermekklinika sebészeiből. Ez a csoport állandó kapcsolatot tart fenn a klinikák onkológusaival és radiológusaival, illetve sok esetben az idegsebészet vezető képviselőivel. A két klinikán évente nagyjából 15 lágyrésztumort operálnak, 15 vesedaganatot, 20-25 neuroblastomát (perifériás idegrendszeri tumort). Ezen felül műtenek májdaganatos gyerekeket, sok esetben van szükség biopsziára, nyirokcsomó-eltávolításra; limfómák esetén például a diagnózis is csak műtéti beavatkozással állítható fel.

Speciális ellátást igényelnek az agytumorok - ezek operációit Budapesten az Országos Idegsebészeti Intézetben, vidéken pedig a szegedi, a debreceni, illetve a győri idegsebészeti osztályokon végzik. Gyermek-agydaganatos esetből mintegy 70 fordul elő évente, és ezek legnagyobb része műtétre kerül. Maximum az esetek 10 százalékában nem lehet szó azonnali operációról. Csak a műtétek után adható pontos diagnózis, ez alapján derül ki, hogy pontosan milyen kezelést igényel a beteg. Az idegklinikán végzett operáció után néhány nappal a gyerekeket általában már a Tűzoltó utcai centrum megfelelő osztályán látják el - a kemoterápiát viszonylag hamar el kell kezdeni, ami után sugárkezelésre is szükség van az első négy-hat hét után - magyarázta Rényi Imre.

A csontdaganatok szintén speciális feladatot igénylő operációit az Ortopédiai Klinikán végzik. Rényi Imre elmondása szerint ezen a területen hatalmas fejlődés tapasztalható - míg régen nagyon sok esetben került sor amputációra, most a beavatkozások 80 százaléka szervmegtartó műtét.

Az átszervezésekkel az eddigi kettő helyett négy osztály fog működni a Tűzoltó utcai onkológiai centrumban. Az egyik osztály speciális daganatok ellátására szakosodott: csontdaganatokkal, lágyrészdaganatokkal, vesedaganatokkal és szemészeti daganatokkal foglalkoznak. Egy másik osztályon végzik az agydaganatos gyerekek kezelése mellett a neuroblastomás és májdaganatos betegek ellátását. A harmadik osztály a limfómás és leukémiás esetekre specializálódott. Emellett hamarosan elindul egy külföldön néhol már működő, úgynevezett "egynapos onkológia" osztály. Itt végezhetik azoknak a gyerekeknek a kemoterápiás ellátását, akiknek nincs szükségük hosszabb kezelési programra, a kezelés napján hazabocsájthatók. Rényi Imre elmondása szerint a gyerekkori onkológiában jellemzően hosszadalmas és nagy dózisú, intenzív kezeléseket kell alkalmazni, de ettől függetlenül várhatóan sokan fognak megfordulni az egynapos osztályon is kezelésük során - tehermentesítve a többi osztály munkáját.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070602-daganatos-gyerekek-segitese-nem-csak-onkologiai-centrumban