Vastag- és végbélrák ellenes küzdelem - a Brüsszeli Kiáltvány

2008. február 5.
  e-mail nyomtatás

2007 májusában Brüsszelben került megrendezésre az Európai Vastag- és Végbélrák Megelőzési Konferencia, amelyen 28 európai ország képviseltette magát. Az esemény zárásaként megfogalmazták azt a Brüsszeli Kiáltványt, amelyet azóta számos orvosi társaság, tudós, kutató, európai parlamenti képviselő aláírt.

A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség Európában, és a daganatos halálozási okok között is a második helyen szerepel. Évente több mint 400 ezer európai embernél állapítják meg ezt a betegséget, és 212ezren halnak meg miatta. Kontinensünkön 1millió embert érint, akiknek a költséges kezelése jelentős terhet ró az egyes országok egészségügyi rendszerére. Ezek a számok még inkább elgondolkodtatóak, ha figyelembe vesszük azt, hogy szűréssel, a rákmegelőző állapotok korai felismerésével, a daganat minél gyorsabb kezelésével az összes új vastag- és végbélrák megelőzhető vagy jól gyógyítható lehetne.

Az Európai Unió egyes tagállamaiban már léteznek vastag- és végbélrák szűrési programok, de hatékonyságuk tekintetében nagy eltérések mutatkoznak. Annak érdekében, hogy a szűrési programok közötti egyenlőtlenségek csökkenjenek, és a betegek túlélési arányában jelentős javulást tapasztalhassunk, a Brüsszeli Kiáltvány aláírói felszólítják az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a minőségbiztosított vastag- és végbélrák szűrési programok valamennyi tagállamban történő bevezetése érdekében.

Ehhez létre kell hozni egy olyan európai irányelvet és cselekvési programot, amely a betegség megelőzését kiemelt fontosságú kérdésként kezeli az Európai Egészségügyi Programban. Támogatni kell a minőségbiztosított nemzeti szűrési programok bevezetését és az irányelvnek megfelelő módszert kell adni a magas kockázati csoportba tartozók kezelésére.

Támogatni kell a tagállamokat a nemzeti figyelemfelkeltő kampányokban, amely megismerteti az orvosokat és a lakosságot a vastag- és végbélrák szűrésének hasznosságáról.

Kiemelten fontos, hogy a nemzeti szűrőprogramok bevezetése a minőségbiztosítás és a minőségellenőrzés alapján történjen.

Biztosítani kell a megfelelő képzést a szűrést végző egészségügyi személyzet számára, a szűrést megelőző felvilágosítás, a szűrés és a diagnosztikus munka tekintetében egyaránt.

Létre kell hozni olyan kutatási programokat, amelyek a megelőzés és a korai felismerés, a különböző szűrési módszerek hatékonyságát vizsgálják.

Életre kell hívni egy olyan összeurópai hálózatot, amelyben részt vesznek az egészségpolitika, az egészségbiztosítás, a betegszervezetek és a magas kockázati csoportba tartozók képviselői. Csak ilyen összefogással, közös erőfeszítéssel lehet kiegyenlíteni belátható időn belül a vastag- és végbélrák túlélésének különbségeit.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.