Bemutatjuk a debreceni Gyermek Hematológia-Onkológiát

2009. február 13.
  e-mail nyomtatás

Az ország második-harmadik legforgalmasabb gyermekonkológiai központjában három orvos látja el az évi 25-40 új beteget. A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetében működő Gyermek Hematológiai-Onkológiai tanszék vezetőjével, Kiss Csongor professzorral többek között a náluk elérhető kezelési és diagnosztikai lehetőségekről, illetve a különböző kiegészítő szerek alkalmazásáról beszélgettünk.

onkológiai centrum adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • Kiket lát el az osztályuk?

    A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetén belül a Gyermek Hematológia-Onkológia tanszék foglalkozik a daganatos, illetve vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyerekek gyógyításával. Ez az ország első ilyen egyetemi tanszéke, és reméljük, hogy a többi általános orvoskaron is lesz majd külön gyermek hematológia-onkológia. Önálló pavilonépületben működünk, 15 ággyal, illetve egy, a hét öt napján működő járóbeteg szakrendeléssel.

    Elsősorban az Észak-Alföldi régió ellátásáért vagyunk felelősek, tehát Hajdú-Bihar megye mellett Szabolcs Szatmár-Bereg és Jász Nagykun-Szolnok megye betegellátását biztosítjuk, de sokszor az ikerrégiókból, tehát Észak-Magyarországról, illetve Dél-Alföldről is kapunk beteget. A betegforgalmunk mintegy évi 400 fekvő és évi 4-5 ezer járóbeteg. Ez kb. 25-40 új beteget jelent évente a magyarországi összes - mintegy 250 - új daganatos betegből; a második-harmadik legforgalmasabb központnak számítunk.

    A részleg orvosai:

    Prof. Dr. Kiss Csongor tanszékvezető, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, hematológus szakorvos, onkológus szakorvos, PhD, az MTA doktora, 2006 óta a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekonkológiai-Hematológiai Szekció elnöke

    Dr. Szegedi István egyetemi adjunktus, gyermekgyógyász szakorvos, hematológus szakorvos, onkológus szakorvos, PhD

    Dr. Bárdi Edit adjunktusnő, gyermekgyógyász szakorvos, hematológus szakorvos, onkológus szakorvos, PhD

    Kiket nem látnak el az egyetemen?

    Mindenféle daganatos betegséget ellátunk, komplex onkológiai ellátást nyújtunk. Vannak persze együttműködések: például van néhány olyan májdaganatos beteg, akiknél a műtétet kérésünkre a Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinikáján működő gyermeksebészet végzi, ezen kívül vannak olyan csonttumoros betegek, akiket a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján operálnak. A sebészeti beavatkozás előtt és után ezeket a gyerekeket is a klinikán kezeljük. Jelentős a belső kollaborációnk, hiszen a mellűri daganatos megbetegedéseket a Debreceni Egyetem Mellkassebészeti Osztályán, a koponyaűri daganatokat a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Osztályán, a szemészeti daganatokat a Szemészeti Klinikán, egyes kismedencei daganatokat a Nőgyógyászati Klinikán operálnak. Szerződéses kapcsolatban állunk az Észak-Magyarországi ikerrégió központjával, a Miskolci Gyermek-Hematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztállyal, így a csontvelő transzplantációkat közösen valósítjuk meg. A gyerekek sugárterápiás kezelése a szomszédságunkban, a Debreceni Egyetem Sugárterápiás Intézetében történik egy onkoterápiás team konzultációt követően.

    Van-e Önöknél valamilyen speciális vagy ritka kezelési, illetve diagnosztikai eljárás?

    Speciális eljárás a gyermekkori leukémiák molekuláris és áramlási citometriás diagnosztikája, ami Debrecenben különösen fejlett és országos szinten is Debrecenben folyik. A terápiás beavatkozások közül kiemelném a kétoldali retinoblasztoma (szemdaganat) sebészeti, illetve komplex onkológiai ellátását. Az idegsebészeti daganatos gyerekek mintegy 80 százalékát Debrecenben operálják, illetve a műtéti előkészítésük, diagnosztizálásuk, szükség esetén a műtéti utánkezelésük is Debrecenben történik.

    Mennyire tudják elkerülni a betegek várakoztatását, mennyire jellemző probléma ez?

     

    Nincs várólistánk, tehát a kezeléseket gyakorlatilag azonnal meg tudjuk kezdeni a diagnosztizált gyerekeknél. Napi szinten van várakozás: a rendelésen órára pontos időpontot nem tudunk adni, ott egy-másfél, maximum két órás várakozás előfordulhat. Ez abból is fakad, hogy az érdemi vizsgálatok előtt meg kell várni a laboratóriumi eredményeket, vérvételre, a vérkép ellenőrzésére van szükség.

    A környezet a gyerekek számára talán még fontosabb, mint a felnőtteknek - milyen szempontok alapján alakítják ki a kórtermeket, várót, stb-t?

    A pavilonépületünket kinőttük, de az NFT II keretein belül már készen állnak a tervek egy jelentős strukturális fejlesztésre, egy vadonatúj épületbe történő költözésre. Jelenleg is megtesszük, amit megtehetünk: a pavilonépület tetőterében az édesanyák számára szobákat, és ennek előterében hatalmas játszóhelyiséget alakítottunk ki. A gyerekek kórtermét kellene elsősorban komfort szempontjából javítanunk: 3-4 ágyas szobáink vannak, így elkülönítésre csekély a lehetőség, összesen négy fürdőszoba van az osztályon.

    A gyerekek lelki kezelését hogy oldják meg?

    Kórházpedagógus, pszichológus és gyógytornász foglalkozik rendszeresen a gyerekekkel - ezt részben önkormányzati, részben alapítványi támogatásból tudjuk megoldani. Hetente vannak onkológiai gyermekkoncertek, zeneterápiás foglalkozások; kiterjedt programunk van a foglalkozásterápiára.

    Tanulásra van lehetőségük a gyerekeknek?

    Ezt a célt szolgálja a kórházpedagógus - azzal az eredménnyel büszkélkedhetünk, hogy nem kellett évet ismételni az elmúlt öt évben egy gyerekbetegünknek sem, tehát vagy haza tudtak járni osztályzó felmérésekre, vagy legrosszabb esetben a nyári időszakban vizsgát tudtak tenni, és pótolni tudták a tanulmányukat.

    Kiegészítő, illetve alternatív szerekről, terápiákról mit szoktak mondani?

     

    Az engedélyezett étrendkiegészítők használatát nem tiltjuk, hacsak nem tudunk valamilyen speciális gyógyszer-kölcsönhatásról. Ugyanakkor azt el szoktam mondani a szülőknek, hogy a gyógyszer kölcsönhatások mindenképp jelentős veszélyt hordoznak magukban, úgyhogy horgonyozzanak le egyfajta szer mellett. Annak nem sok értelmét látom, hogy méregdrága, de a hatékonyságukat még nem bizonyított alternatív terápiás eljárásokból hatot-hetet alkalmazzanak ugyanabban a gyermekben, mert csak "összevész" a hatásuk egymással, illetve a bizonyítottan hatékony műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres beavatkozásokkal.

    e-mail nyomtatás

    Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.