Rák Világnap - Fókuszban a vastag- és végbélrák

2008. február 5.

Kiemelten a vastag- és végbélrákos betegek helyzetéről, kezelési lehetőségeikről, emellett a rák ellenes hazai és nemzetközi küzdelemről, a környezeti tényezők szerepéről, a szűrésekről, a betegek megfelelő étrendjének fontosságáról tartottak előadásokat 2008. február 4-én, a Rák Világnapja alkalmából rendezett eseményen. Részletes összefoglaló a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvényéről.

Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a nyolcadik éve megrendezett hazai Rák Világnapon a rák ellenes harc legfontosabb eszközének az összefogást nevezte. Erről szól a február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánító Párizsi Charta is, melyből a rendezvényen Hámori Ildikó színművésznő részleteket olvasott fel. (Olvassa el a legfontosabb gondolatokat a Párizsi Charta-ból!)

Prof. Dr. Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a daganatos betegség komplex biológiai folyamat, a megelőzéshez, a diagnosztizáláshoz, a kezeléshez, a rehabilitációhoz szövetségre van szükség. E szövetségben részt kell vennie a kutatóknak, az orvosoknak, a civil szerveteknek, a betegeknek, az iparnak és a médiának is. A MOT fő feladata a legújabb kutatási eredményeket lefordítani a közvetlen betegellátásra, és fordítva: visszaigazolni a gyakorlatban alkalmazott eredményeket a kutatás segítésére. A professzor azt is lényegesnek nevezte, hogy a társadalom tudjon az evidenciákon alapuló kezelésekről, azokról, amik bizonyítottan segítik a daganatos beteg gyógyulását. A tendenciákról szólva Szentirmay Zoltán örömét fejezte ki, hogy számos daganattípusban a betegségek előfordulási gyakoriságának növekedése megállt, sőt, kis csökkenés mutatkozik. Az évente felfedezett 56-60 ezer rákos beteg közel fele a Nemzeti Rákellenes Program eredményeként meggyógyítható.

Az eseményen röviden felszólalt Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója is. A meghívottak üdvözölték, hogy képviseltetik magukat a beteg ellátásában kulcsszerepet játszó háziorvosok, hiszen az ő ítéletük, előzetes diagnózisuk - hogy hová küldik tovább a beteget - sorsdöntő lehet. Balogh Sándor azt a sajnálatos tényt emelte ki, hogy míg a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás az utóbbi években jelentősen csökkent, a rákhalálozásokról ugyanez nem mondható el, ott inkább stagnálás figyelhető meg.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az idei világnap fő témájával, a vastag- és végbélrákkal kapcsolatban a szűrések bevezetésének fontosságáról beszélt. Tragikusnak nevezte, hogy a modellszűrések sikeressége ellenére máig nem vezették be a populáció szintű szűrést. Ezt a módszerrel kapcsolatos viták akadályozták leginkább, holott rendelkezésre áll egy a szakemberek által hatékonynak talált módszer: egy ún. székletteszt, mely a székletből nyert vért vizsgálja, és nagy pontossággal mutatja, ha elváltozás van a szervezetben. A szűréseken kívül rendkívüli lehetőség a méhnyakrákos esetek nagy részét megelőzni képes HPV vakcina, illetve egy a Hepatitis B, C vírus elleni hatóanyag, ami a professzor szerint hamarosan bekerül a mindennapi gyakorlatba, és segítségével a primer májrákos esetek egy része megelőzhetővé válik.

Kásler Miklós elmondta, a mai diagnosztikai lehetőségek olyan információ özönt adnak, melyekkel kapcsolatban az marad a kérdés, hogy hogy tudjuk azokat feldolgozni, beépíteni a terápiába. Az onkológiai kezelés centrumokba való szervezésével kapcsolatban kiemelte, hogy a daganatos betegek kezelésénél nem az kell legyen a fő szempont, hogy perceken belül megkezdjék a terápiát és a "szomszéd utcában" legyen az ellátóhely, hanem hogy olyan "comprehensive", "mindentudó" rákcentrumok jöjjenek létre, amik emberi léptékkel elérhetők, és a betegeket magas színvonalon tudják ellátni. Ezzel kapcsolatban hozzátette: "a betegérdekek maximális preferálására van szükség, az egyéni érdekekről le kell mondani". (Hallgassa meg az előadást!)

Dobi Bálint, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese a környezeti tényezők egészségkárosító hatásáról tartott részletes előadást. Ma már széles körben ismert tény, hogy a környezeti tényezők az egészségi állapotot mintegy 19 százlékban határozzák meg, de azt kevesebben tudják, hogy a gyerekeknél - mivel anyagcseréjük sokkal intenzívebb - ugyanez az arány 30 százalék feletti. (Hallgassa meg az előadást!)

Budai András országos szűrési koordinátor a szervezett szűrések helyzetét foglalta össze, kiemelve, hogy a Magyarországon évente előforduló 135 ezer haláleset negyede rákbetegség miatt következik be. Budai András beszámolt róla, hogy januártól a meglévő országos emlő- és méhnyakrák-, valamint a - sajnos egyelőre csak modellkísérletként létező - vastag- és végbélrák szűrés mellett elindul a szájüregi rákok szűrésének modellprogramja is.

Dobolyi László, a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke a vastag- és végbélrák szűréséről döbbenetes információkat közölt a hallgatósággal: úgy tudja, a 2008-as évben az egészségügyi kormányzat nem különített el pénzt e betegség szűrésére. (Erről szóló részletes írásunk: "Nulla forint vastag- és végbélrák szűrésre 2008-ban") A civil szervezet elnöke a betegségben érintettként első kézből számolt be a vastag- és végbélrákosokat leginkább aggasztó problémákról. (Hallgassa meg az előadást!)

Hámori Ildikó színművésznő felolvasta a Brüsszeli Kiáltványt, mely a vastag- és végbélrák ellenes küzdelem érdekében nemzetközi összefogásra szólít fel.

Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa a már több ráktípus kezelésében alkalmazott célzott terápiás kezelés, az érképződés gátlás jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, a vastag- és végbélrák kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a fejlődés. Ma már gyógyszerrel, célzott onkológiai kezeléssel képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni, ugyanis, ha a daganat érellátását gátoljuk, a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd.

2006 óta Magyarországon is elérhető az onkológiai centrumokban az infúziós formában adagolandó daganatos érképződést gátló kezelés az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára, a betegség kezelésére elsőként választandó, azaz elsővonalbeli kezelésként alkalmazva. 2008 februárjától ez a gyógyszer szélesebb körben alkalmazható, már nemcsak elsővonalbeli, hanem másodvonalbeli kezelésként is törzskönyvezésre került, tehát második kezelésként alkalmazhatja az onkológus. Ezáltal több beteg kezelésében játszhat szerepet ez a gyógyszer. Szintén februártól, egy gyakran alkalmazott vénás gyógyszerrel egyenértékű, de tabletta formájában szedhető készítmény kombinációs kezelése is lehetővé vált, ami a fenti érképződést gátló gyógyszerrel együtt is adható. Mindezekkel a változásokkal a betegek egy kényelmesebb, betegközpontú és hatékony kezelést kaphatnak, ami óriási előrelépést jelent a vastag és végbélrák gyógyításában. (Olvassa el Célzott daganatterápiákról szóló összeállításunkat! Hallgassa meg Prof. Dr. Láng István előadását!)

Henter Izabella dietetikus a rákbetegeknek szóló speciális étkezési tanácsokról tartott előadást. A táplálkozásnak jelentős szerepe van a megelőzésben is, de betegként, főképp a szervezetet megterhelő kezelések alatt kulcsfontosságú a megfelelő étrend. (Olvassa el Henter Izabella "Tanácsok a daganatos beteg táplálásához" című összeállítását oldalunkon! Hallgassa meg a Rák Világnapján tartott előadását!)

A Rák Világnapon elhangzott összes előadás teljes anyaga meghallgatható a Vital Rádió honlapján.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080205-rak-vilagnap-fokuszban-a-vastag-es-vegbelrak