Nulla forint vastag- és végbélrák szűrésre 2008-ban

2008. február 5.
  e-mail nyomtatás

A hazánkban második vezető halálokként számon tartott vastag- és végbélrák populáció szintű szűrését eddig a módszerrel kapcsolatos szakmai viták akadályozták. Az idáig hallható információk a modellszűrés kiterjesztésével, az országos program bevezetésével biztattak. Az idei Rák Világnapi rendezvény egyik előadója tegnap azt állította: az egészségügyi kormányzat költségvetésében idén nulla forintot különítettek el a vastag- és végbélrák szűrésére. Az illetékes szerv, az ÁNTSZ illetékese kérdésünkre megerősítette az információt.

Dobolyi László maga is érintett a vastagbélrákban, jelenleg kemoterápiás kezelésekre jár. A 2006-ban alapított "Meggyógyulhatsz" Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnökeként tartott előadást 2008. február 4-én a Rák Világnapja alkalmából rendezett nyilvános eseményen az Egészségügyi Minisztériumban.

A megjelent közönség - újságírók, betegségben érintettek és érdeklődők - megdöbbenéssel hallgatták a Dobolyi László által bemutatott adatokat és beteg-visszajelzéseket.

Legsokkolóbb hírként Dobolyi László arról számolt be, hogy az idei évben az egészségügyi kormányzat nulla forintot különített el a vastag- és végbélrák szűrésére, holott a szakma egyértelmű véleménye szerint ez lenne a méhnyakrák és az emlőrák mellett a harmadik olyan ráktípus, ami megfelel a populáció szintű szűrés feltételeinek.

Ahogy Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Rák Világnapi eseményen elismételte, évek óta szakmai, illetve álviták akadályozzák a vastag- és végbélrák szűrés bevezetését. Kásler Miklós, és a Daganatok.hu által korábban megkérdezett, szűréssel foglalkozó szakemberek szerint egyértelműen a székletteszt az a rendelkezésre álló költséghatékony módszer, amivel eredményesen, korai stádiumban, még gyógyítható állapotban felfedezhető a betegség, így jelentősen csökkenthető lenne az e miatti halálozások száma. Évente mindegy ötezren halnak meg Magyarországon vastag- illetve végbélrákban.

Ahogy 2007-ben a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatta a Daganatok.hu-t a szűrésekkel kapcsolatos tervekről "Meg kell szervezni a 45-65 év közötti nők és férfiak számára a vastag- és végbélszűrés rendszerét. Ez egy 2004 óta fokozatosan bővülő modellkísérlet, aminek befejezését országos program követi majd." (Az előzményekről olvassa el korábbi cikkünket: Szeptemberben dönthetnek a vastag- és végbélrák szűréséről)

Ezzel ellentmondónak tűntek a Dobolyi László által a Rák Világnapon bemutatott adatok. Ezek szerint a szűrésekre fordított összeg 2006. július 1-től 2007. június 30-ig 52.735.000 Ft volt, 2007. július 1-től a december végi elszámolásig 15 millió forint lett, 2008-ra pedig nulla forint az erre a célra biztosított összeg.

Megkérdeztük Budai András országos szűrési koordinátort, mennyi pénz áll rendelkezésre a szervezett szűrésekért felelős ÁNTSZ számára idén a populáció szintű szűrésekre alkalmas ráktípusok szűrésére. Budai András megerősítette, hogy 2008 első fél évére a vastag- és végbélrák szűrésére nem áll rendelkezésre pénz. Ennek oka a szakember elmondása szerint az, hogy ebben az időszakban az idáig folyó modellkísérletek kiértékelése zajlik, illetve az egészségügyi kormányzat döntése szerint egy másik sokakat érintő ráktípus, a szájüregi rákok szűrésére indul 220 háziorvos, fogorvos és foglalkozás-egészségügyi szolgálati orvos részvételével modellkísérlet, amire 91 millió forintot különítettek el. Összehasonlításképp az emlőszűrés szervezésére ugyanezen időszakra (2008 első fél évére) mintegy 122 millió forint, méhnyak-szűrésre 100 millió forint áll az ÁNTSZ rendelkezésére. A szájüregi rákok szűrése egyébként - ahogy Budai András elmondta - minden háziorvosnak és fogorvosnak most is dolga lenne.

Vastag- és végbélrákos betegek problémái civil szemmel

Többek között a daganatos betegek fájdalomcsillapításának elégtelenségéről, a kolonoszkópiás vizsgálatoknál kérhető bódítás egyre gyakoribb megtagadásáról, az egészségügyi kormányzat szűréshez való hozzáállásáról és a hátra lévő egészségügyi változásoktól való félelmekről beszél Dobolyi László, a "Meggyógyulhatsz" Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke kemény hangú előadásában - hallgassa meg nálunk! A Rák Világnapon elhangzott összes előadás meghallgatható nálunk, és a Vital Rádió honlapján.

Olvassa el a Rák Világnapján tartott eseményről készült összefoglalónkat! A Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvényén előadást tartott Dr. Vasváry Katalin, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Prof. Dr. Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Dobi Bálint főosztályvezető helyettes a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumból, Dr. Budai András országos szűrési koordinátor, Dobolyi László, a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke, Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, valamint Henter Izabella dietetikus.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.