Rákkutatót díjazott a Magyar Szabadalmi Hivatal

2007. március 23.
  e-mail nyomtatás

A Magyar Szabadalmi Hivatal egyik idei díjazottja a bizonyítottan daganatellenes hatású, speciális eljárással készülő búzacsíra kivonat kifejlesztője, dr. Hidvégi Máté biológus-mérnök, c. egyetemi tanár. A díjakat a március 15-i ünnephez kapcsolódóan adta át Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára.

Hidvégi Máté tíz magyar szabadalmi bejelentésben szerepel feltalálóként. Legismertebb eredménye, amelyet több kutató-feltaláló társával együtt dolgozott ki, a daganatos betegek kiegészítő kezelésére szolgáló, úgynevezett fermentált búzacsíra kivonatból készülő speciális tápszer, az Avemar. Az 1993-ban kifejlesztett szerről bebizonyosodott, hogy jelentős mértékben javítja a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tápszer hatásmechanizmusával kapcsolatosan a mai napig mintegy tíz, jól definiált daganatellenes hatást írtak le. Igazolást nyert, hogy daganatgátló hatása kivételesen széles spektrumú. A szabadalmazott készítmény a világ tíz országában van jelen. Az Amerikai Egyesült Államokban 2006-ban elnyerte a NutrAward díjat, amelyet létesítése óta először ítélték oda európai innovációnak.

Hidvégi Máté diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, amelynek később oktatója is volt a Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszéken. Több éven át a gabonaiparban dolgozott, két évet Kanadában töltött e témakör kutatójaként. E munkájához fűződik a számos országban szabadalommal védett, gyógynövény-kivonatot tartalmazó, az emelkedett vérkoleszterin- ill. trigliceridszint csökkentésére, az érelmeszesedési folyamat lassítására alkalmazható gyógyhatású készítmény, az Esterin.

A Jedlik Ányos-díjat 1996-ban alapította az ipari és kereskedelmi miniszter a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

Olvassa el a Népszabadság írását a feltalálóról!

Megosztás:

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.